Iklädda traditionella kläder

Igår hade vi fest nr 2 här på LEHO:s kontor! I torsdags hade vi en avslutningsfest för att avsluta ett fyra år långt projektsamarbete med den franska org Geres och fem lokala NGO:s. LEHO bjöd på mat och rum, men chefen på LEHO, Mr. Deen, tyckte att den franska org höll så pass mycket i underhållningen att det liksom inte kändes som att det var LEHO som höll i festen. Så vad gör han, jo han bestämmer sig för att arrangera en ny fest 2 dagar senare. En fest TILL Geres, där LEHO inte bara står för mat och rum utan också ser till att folk dansar. En helt annorlunda fest alltså.
 
Dagen till ära tyckte han att alla skulle vara uppklädda, så personalen hade varit iväg på marknaden och köpt traditionella ladakhiska dräkter till mig och Moa, så att vi också skulle kunna vara fina. Elektriciteten dog när vi höll på att klä på oss och ingen helspegel har vi så det var svårt att veta hur man såg ut. Med pannlampa på huvudet försökte vi titta i spegeln och sätta lite rouge på kinderna. Det var svårt i motljus. (-Du måste säga till om jag ser ut som en clown sen). Jag kände mig lite obekväm till en början, mina bröst var lite större än klänningen så jag fick hålla ihop det bäst jag kunde... tills någon äntligen hittade en säkerhetsnål. Då kändes det bättre. Riktigt bra faktiskt. Skönast var de obligatoriska underkläderna: 
 
 
Jag kände mig som alladin. En härlig känsla. 
 
 
De allra flesta dansade också till indisk populärmusik, det är mycket twistande med händerna, lite stegande fram och tillbaka med fötterna, men för tjejerna ändå rätt sansad dansstil. Moa fick mycket beröm för sin dans, hon hade fått till twisten tyckte dem.
 

 
 
Festen avslutades med gruppbild. Här nedan står jag, Tarshin, Moa och Konchok uppradade. 
 
 
 

"Yeaah, English is cooool"

Idag har vi haft en supermysig dag på stan! LEHO har idag och igår tränat bönder i ekologiskt jordbruk här på kontoret. Eftersom det var sista dagen idag avslutades det med lunch på en tibetansk restaurang inne i stan. Trerätters med nudelsoppa, momo och stekt ris. Stenfulla i magen gick vi ändå till vårt favoritkafé Desert Rain och köpte gott kaffe. Nodul, Dolma, hennes kusin och vår kock och kära vän Choskit följde med. Klara för hemfärd bestämmer vi oss för att promenera. Skönt till en början, men solen höll på att gå ner och då blir det iskallt. Så i rask takt springer/hoppar vi hemåt, skrattandes, sjungandes. Jag försöker konversera med Choskit, men får ofta yes, yes och fniss till svar. Eller nåt annat heltokigt:
 
- Did you learn English in school?
- Yeaah, English is cooool...
 
Men hon är så jäkla skön, gapskrattar åt allting. Och så försöker vi igen. 
 
Choskits telefon ringer med jämna mellanrum, det visar sig att vi måste gå hem till hennes mamma och hämta hennes son Namgal. Väl där hälsar vi jule på hennes mamma och syster, bjuds på varmt mjölkte (som vi äntligen har lärt oss göra själv. Superlätt, men det är rätt svårt att få tillgång till köket, "no no, I cook, I make"). Och så småningom tog vi alla taxin hem. Snart ska vi äta middag, den maträtt som Choskit tror är den enda vi verkligen tycker om: potatis, tomat, lök och koriander-gryta. 
 
 
 
På Desert Rain finns böcker att låna. Här har Moa högläsning ur "Unleash your hidden potential". Boken vi också fick låna hem och där man kan läsa om auror. Mycket spännande. 

På besök i Ladakhs paradis

Det här inlägget är, tro det eller ej, lagom långt.
 

I fredags arrangerade LEHO en stor organisk konferens för att   diskutera vikten av att odla ekologiskt och för att lansera de nya ekologiska produkterna: torkade aprikoser, rostade korn och kornmjöl. Inbjudna var representanter från civilsamhället, den lokala staten (Hill Council) och de fantastiska eko-bönderna. På konferensen träffar jag och Moa två som jobbar på Secmol, en organisation som arbetar med ungdomar och utbildning, och som även ingår i Framtidsjordens nätverk här i Ladakh. Kul, tänkte vi, och det var det!

 

 

Becky, en av Secmolarna, berättade att de hade eminent besök från en organisation, Kranti, som arbetar med döttrar till prostituerade kvinnor i Mumbai. Hon berättade att de var i Ladakh för att undervisa ungdomarna på Secmol om sex, genus, sexualitet och om hur kroppen fungerar rent biologiskt. Undervisning som är helt ny för de ladakhiska ungdomarna. Hon berättade att det var 8 tjejer och deras två ledare på plats. Antagligen ett lesbiskt par, sa hon, men hon hade inte frågat.

 

 

Becky började berätta om den ena utav ledarna, Robin, som hade varit militär i US Airforce under don´t ask don´t tell. Någon hade tjallat och sagt till ledningen att hon var gay. Ledningen gjorde en undersökning, men trodde inte på det. Robin skrev ett brev där hon insisterade, varpå ledningen menade att hon hade dålig karaktär, men lät henne vara kvar i militären. Robin ville vid det här laget inte vara kvar inom militären varpå hon vänder sig till media och säger något i stil med: jag har berättat att jag är gay men de låter mig ändå vara kvar. Är inte det fel? Det blir en stor grej och så småningom låter de henne lämna militären. Hon flyttar till Indien, där hennes föräldrar har sina rötter, och startar den här organisationen för tonårstjejerna. Efter kommer flickvännen Katy. I dagsläget har de 8 tjejer som de tar hand om, 11-18 år gamla. Alla bor tillsammans i en liten tvåa i Mumbai. Katy berättade att hon tyckte det kändes som att de har adopterat barnen. Och det ser det faktiskt ut som under helgens gång. Tjejerna är sammansvetsade, tar hand om varandra, men verkar samtidigt självständiga och starka. De tar otroligt mycket plats i den stora gruppen, skämtar men pratar också djup med varandra och med oss. Det är också tjejerna som håller i undervisningen på Secmol.

 

Vi träffades alltså på konferensen, blev överexalterade över organisationens närvaro och blir som barn: får vi följa med, får vi följa med, får vi följa med? Och det fick vi förstås. Efter konferensens slut åker vi med dem ut till deras campus och träffar hela gänget: indierna, ladakhierna och volontärer från olika länder . Både jag och Moa kände oss direkt hemma, det kändes som att vi hade hamnat på en alternativ folkhögskola ute på landet. Ungdomarna hade egna ansvarsområden: någon mjölkade, någon skötte om trädgårdslandet, någon annan maten, osv. Och alla var otroligt välkomnande. Man kunde sätta sig nånstans och bara vara, hjälpa till i köket eller gå en promenad i den vackra naturen. Vilket litet paradis vi hade kommit till!

 

Vi skulle egentligen åkt hem i lördags men vi kunde liksom inte. Secmol var för mysigt. Så vi stannade en dag till. Då fick vi också möjligheten att vara med när en av tjejerna höll en workshop i genus och sexualitet. Jag imponerades av genussnacket, hade fördomar om att ”indier” inte skulle ha så mycket kunskap/intresse om genus. Jag förstod också hur ovanligt det var när vi fick ta del av de ladakhiska ungdomarnas tankar. Det var ett helt outforskat område för dem. Inte under hela skolgången hade de haft någon sådan undervisning. Under diskussionerna om genus var det mycket fnitter och trams speciellt från killarnas sida. Men under samtalen om sexualitet var det helt tyst. Jag vet inte, men det verkade som att det var för att de var ställda. Bögar, flator och transsexuella, var något de bara ”hört talas om, men aldrig sett eller pratat om”. Då pekar Robin på alla som är lesbiska i rummet. Barnen vänder sig om, stirrar på alla. Då fortsätter Robin stolt, ”och ja, jag och Katy är ett par, ett ogift lesbiskt par”. Ungdomarna bokstavligen tappar hakan. Bilden av en killes ansiktsuttryck har fastnat: hans ögon var alldeles tårfyllda, och han sitter med handen för munnen, och bara stirrar på dem. Han är i chock.

 

Efter genomgången sitter jag, Moa, Shweta (diskussionsledaren) och pratar. Två ladakhiska tjejer joinar oss och frågar oss: ”finns det lesbiska i Sverige”? Absolut, säger jag, och berättar om möjligheten att gifta sig, skaffa barn, gå på stan och hålla handen och pussas. – PUSSAS? Frågar ena tjejen chockat. Hon har fortfarande inte förstått vad lesbiska är och gör. Trots undervisning och genomgång, så var det inte tillräckligt tydligt att säga att lesbians are women who likes women. De gillar dem så mycket att de vill pussas, kanske man skulle ha tillagt.

 

Jag frågade en av tjejerna hur det kändes att ha fått så mycket ny information. Hon var chockad, sa hon och såg otroligt chockad ut. Men samtidigt nyfiken och öppen. Det är ett bra tecken på rörelse i tanken.


Den ladakhiska landsbygdens förtrollning är över

Efter en vecka på den fantastiska ladakhiska landsbygden är vi nu tillbaka i Leh! Jag saknar redan närheten till den vackra Indusfloden, de färgskiftande persikoträden och närheten till bergen. Leh är vackert, men här finns  inga träd och ingen gigantisk flod. Men, här finns ett eget rum, internet och rutiner! och det är också trevligt.

 

Vi åkte tillsammans med LEHO med syftet att paketera torkade aprikoser i förpackningar med budskapet ”organiskt”. LEHO har sedan förra året åkt ut till byar i Ladakh för att stödja dem i att övergå till ekologiskt odlande. De två avlägsna byarna längs Indusfloden, Tashmasik och Achinatang, har nappat.

 

       

Bild på Takmachik på håll.

 

Efter 2,5 timme längs skröpliga guppiga grusvägar och trånga kurviga bergsvägar börjar vi närma oss Takmachik. Vi korsar Indusflodens klarblå vatten och ser byn inristad i bergsväggen. Vi kommer fram till samlingsplatsen. LEHO:s personal har kommit för att diskutera det kommande arbetet med att gradera och paketera aprikoser och att sätta ett pris på frukten. En arbetsgrupp skapas och förslaget om 170 rupees per påse ges och klubbas igenom av byn. Arbetet med graderingen och paketeringen kunde ta fart.

 
Samlingsplatsen i byn. Mr. Deen, chef på LEHO, höll i trådarna. 
 
 
 
          
 
 
 Synd att alla bilder hamnar snett och att jag inte kan vända dem i det här programmet. Men här är iallafall blandade bilder från graderings- och packningsprocessen. Sen en bild på vår sovplats i Achinathang, en megadubbelsäng för 5 personer. Sen en bild på aprikoser i skålar, present från byinvånarna i Achinathang. Sen bilder från vår fina hajk där vi strosade runt bland aprikosträd, klättrade på klippor och klättrade i träd. Sen bild på får och getter som ockuperade den smala bergsvägen på vägen hem till Leh.
 
 
En flod att bada i, tänkte vi.
 
Gjorde vi. Det var askallt, men gav en härlig frihetskänsla.
 
 
Vi har med oss fina minnen hem. Men resan påminde oss också om att vi befinner oss i ett annat land där de talar ett annat språk, äter annan mat, går på toa annorlunda och generellt gör saker på andra sätt. Livet är lätt när vi befinner oss i Leh och träffar personalen på organisationen. Men i byn var det stundtals jobbigt. Det var lätt att känna sig utanför, konstig. Maten var annorlunda, ibland inte ens särskilt god. Smörteet som vi bjöds te på med jämna mellanrum, och som vi lärde oss tacka nej till, var hemskt. Tänk er varm mjölk blandat med salt och smör. Så smakar det. Toaletten lärde vi oss tycka om, men i början var det jobbigt att gå ut i mörkret och huka sig i ett skjul. I stort sett ingen kunde prata med oss, och de som kunde hade inte tid för de var upptagna med arbetet. Så ofta fick vi bara haka på, titta på, le och försöka vårt bästa. Nåt gott med ett utanförskap: det var när vi behövde andas som vi gick på fantastiska promenader. 

RSS 2.0